Ders Seçimi Bilgilendirme Rehberi 2024

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi

Sevgili Gençler,Değerli Ailelerimiz;

Lise döneminde kararlarımızın ve tercihlerimizin önemli rol oynadığı üç dönem vardır.Birincisi,okula ilk başladığımız dönem olan 9.sınıftaki öğrenim hayatımızdır.Ortaokuldaki sınav yorgunluğundan sonra yeni bir dönem için beklemeden start verdiğiniz bu dönemde; okula alışma,derslerin farklılaşması,yeni arkadaşlıklar,ergenlik dönemi değişimleri,aile beklentilerinin değişkenliği gibi yeni problemlerle baş etme sorunlarıyla sıklıkla karşılaşabiliyoruz.İkinci önemli dönemde ise,gelecekte seçmek istediğimiz mesleklere,ilgi,yetenek ve başarı durumumuza uygun ders/alan seçimi için 10.sınıfta yeni bir karar verme aşamasında doğru seçimler yapmak durumundayız.Üçüncü ve son dönemde ise yaptığımız okul,ders/alan seçimlerimiz doğrultusunda meslek seçimi yapmak için üniversite sınavlarına giriyoruz.

Bu seçimlerimizle birlikte birtakım sorumlulukları da aldığımızın farkına varmamız gerekir.Önyargılarımızdan uzak,gerçekçi seçimler yapmalı,arkadaş baskısı ya da popüler meslek seçimleriyle yanlış kararlar vermekten kaçınmalıyız.Seçtiği alanın gerektirdiği sorumlulukların farkına varan öğrenci, hem kendisinin hemde seçeceği mesleğin özelliklerini tanıdığı için sağlıklı seçimler yapacaktır.

Ders/alan seçiminde öncelikle kendimizi ve  seçeceğimiz mesleği iyi tanımalıyız.Mesleğin üniversite sınavlarında hangi puan türünden aldığını bilmeli ve bu puan türüne kaynaklık eden testleri iyi bilmeliyiz.Yeteneklerimizi,ilgi alanlarımızı da dikkate almalıyız.Ailemizin görüşlerini de değerlendirmeli tercihlerinizle çatışma olması durumunda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi (RPDS) ile iletişime geçmeliyiz.Tercihimizle ilgili mutlaka RPD Servisi ile görüşmeli,sınıf rehber öğretmenimiz ve ders öğretmenlerimizin de görüşlerini almalıyız.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi  olarak, ders seçimlerimizde, öğrencilerimize yetenek testleri uygulayarak, ders öğretmenlerimizin de görüşlerini alıp,öğrencilerimizle ve velilerimizle yüz yüze ve bireysel görüşmeler yaparak çalışmalarımızı yapmaktayız. Ders seçiminin nasıl yapılacağına yönelik  öğrencilerimize bilgilendirme çalışması yaptıktan sonra, öğrenci velisi ve öğrencinin birlikte doldurduğu ders seçim dilekçelerini değerlendirip gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz. Sağlıklı seçimler yapmanız temennisiyle...

26-12-202326-12-202326-12-202326-12-2023

Yayın: 26.12.2021 - Güncelleme: 28.12.2023 23:18 - Görüntülenme: 1277