T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAHRAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU - Hoca Ahmet Yesevi Anadolu İmam Hatip Lisesi

KTS (Kalite Takip Sistemi) 2 .Dönem İzleme ve Değerlendirme Raporu

2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında KALİTE TAKİP SİSTEMİ´ ne göre yapılan çalışmalar ile ilgili 2. dönem izleme ve  değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda birinci ikinci dönem yapılan faaliyetler değerlendirildi.

2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

HOCA AHMET YESEVİ AİHL FEN VE SOSYAL BİLİMLER/HAFIZLIK PROJE OKULU

KALİTE TAKİP SİSTEMİ (KTS)

2.DÖNEM İZLEME VE DEĞERLENDİRME RAPORU

 

ŞUBAT  - 2018

 

   S

N

 

ETKİNLİK

ALANI

 

ETKİNLİK KONUSU

 

YAPILAN FAALİYETLER

1

Eğitim Ortamları ve Fizikî İmkânlar Alanı

Sınıf isimlerinin tarihimizdeki önemli şahsiyetlerin isimlerinden yararlanılarak oluşturulması

  • Sınıf isimlerinin tarihimizdeki önemli şahsiyetlerin isimlerinden yararlanılarak oluşturuldu. Dersliklerimize tarihimize ve kültürümüze adını altın harflerle yazdırmış büyüklerimizin isimlerini verildi.

2

Öğretmenler ve Eğitim Yöneticileri Alanı

KİŞİSEL GELİŞİM: 4. md/ Etkili iletişim becerileri, eğitim yönetimi, kalite geliştirme, süreç izleme ve değerlendirme, vizyoner liderlik, sürdürülebilir takım ruhu ve kurum kültürü oluşturma konularında konferans, panel veya seminerler gerçekleştirilir ya da katılım sağlanır MESLEKİ GELİŞİM: 6. md/ Öğretmenlikte uluslararası düzeyde 21. yüzyıl hedefleri ve becerileri olarak geçen öğrenme ve yenilenme; bilgi, medya ve teknoloji; yaşam ve meslek becerilerinin edinilmesi üzerine okumalar yapılır, çalıştay veya söyleşi gerçekleştirilir.

  • Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin düzenlediği "Öğretmenlikte Profesyonel Adımlar" isimli panele öğretmen ve idarecilerimiz katıldı..

 

3

Akademik Gelişim Alanı

Öğrencilerle ilgili ve yeteneklerini geliştirmeye yönelik rehberlik faaliyetlerinin yürütülmesi

 

4

Öğrenci Meslekî Gelişim Alanı

İlahi ve kaside okuma çalışmaları

  • Okulumuzda düzenlenen ilahi ve kaside okuma yarışması öğrencilerin yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi ve bu yarışma sayesinde farklı sesler keşfedildi. Öğrencilere kendilerini ve yeteneklerini fark etmeleri sağlandı.

 

5

Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat, Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Alanı

"Tartışarak Öğreniyoruz" münazara etkinlikleri

  • Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimizin hazırladığı "Tartışarak Öğreniyoruz" isimli münazara etkinliği sınıflarımızın büyük ilgisiyle okulumuz konferans salonunda gerçekleştirildi.

6

Çevre ve Paydaşlarla İşbirliği Alanı

Geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturma etkinlikleri düzenleme

  • Okulumuzda geri dönüşüm konusunda yeterli bilinç uyandırmak amacıyla atık pil toplama kampanyası düzenlendi. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz evlerinde bulunan atık pilleri geri dönüştürülmek üzere okulumuzda bulunan atık pil kutusuna bıraktılar.

7

İzleme ve Değerlendirme Alanı

Ailevi problemleri olan öğrencilerin tespiti ve danışmanlık yapılması

 "Yaşam Pencerem Testi "."Öğrenci Tanıma Formu " görüşmeler ve gözlemler sonucunda ailevi problemi olan öğrenciler tesbit edilerek gerekli çalışmalar yapıldı.

http://hayaihl.meb.k12.tr/icerikler/aile-danismanligi-hizmetleri_4457732.html

 

 

MART-2018

1

Eğitim Ortamları ve Fizikî İmkânlar Alanı

Okullardaki uygun mekânlar (koridorlara, sınıf içi panolara,veli bekleme salonlarının duvarlarına ve öğrenci giriş kapısından başlamak üzere merdiven sahanlıklarının uygun görülen yerlerine)   Ayet, Hadis, ebru, hat ve tezhip çalışmalarıyla donatılacaktır.

  • Okulumuzdaki uygun mekânlar (koridorlar, sınıf içi panolar, veli bekleme salonlarını ve öğrenci giriş kapısı, merdiven sahanlıklarının uygun görülen yerleri) Ayet, Hadis, ebru, hat çalışmalarıyla donatıldı. Ayrıca giriş kısmında bulunan televizyondan hat çalışmaları döndürülerek farkındalık oluşturuldu.
  •  
  • "Değerler Eğitimi" kapsamında da öğrencilerin en çok ihtiyaç duydukları değerler tespit edilip öğrencilerinde bulduğu sloganlar ile okul koridorlarımız " Kötü Sözden Kaçınıp Güzel Söz Söyleme" ile ilgili görsellerle de zenginleştirildi.

2

Öğretmenler ve Eğitim Yöneticileri Alanı

KİŞİSEL GELİŞİM; 5. md/  Öğretmenlik mesleğinin vazgeçilmezlerden olan sevgi, şefkat, merhamet, saygı, heyecan, azim, kararlılık, sabır, sebat ve fedakârlık değerleri ve kavramları üzerine öğretmenler arasında hasbihal gerçekleştirilir, kültür ve medeniyetimizin eğitim öncülerinden örnek davranışlar ve düşünceler paylaşılır. MESLEKİ GELİŞİM: 4. md/ Okulda yaşanan genel sorunların tespiti ve çözümüne yönelik öğretmen yaklaşımlarını tespit etmek ve beyin fırtınası yapmak üzere istişare toplantısı yapılır.

 

3

Akademik Gelişim Alanı

Öğrencilerin deney, gözlem yapması ve eğitim öğretim ortamlarının aktif kullanılmasının sağlanması.

  • Öğrencilerimizin bilimsel çalışma, deney, inceleme, gezi ve gözlemlerde bulunmaları, laboratuvar çalışmalarında aktif olarak yer almaları amacıyla fizik, kimya ve biyoloji derslerinde çalışmalar yapılmakta ve öğrencilerin teorik bilgilerinin uygulama safhasında etkin öğrenmelerine fırsat sunmaktadır.

 

4

Öğrenci Meslekî Gelişim Alanı

Öğrenciler arasında Arapça yarışmaları ve bilgi şöleni yapılır.

  • Okulumuzda Arapça yarışmaları ve bilgi şöleni etkinliği kapsamasında çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi. Program çerçevesinde mart ayı boyunca Arapça bilgi yarışmaları, Arapça şiir okumaları ve dinletileri, Arapça filmler, Arapça şarkılar ve okulumuz tiyatro grubu öğrencileri tarafından Arapça bir metin canlandırıldı. Mart ayı Arapça adına farkındalık oluşturan bir ay oldu. Öğrencilerin bu etkinlikler sayesinde Arapçaya karşı ilgi ve alakaları arttırılarak daha farklı çalışmalar için örnek teşkil etmesi sağlandı.

 

5

Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat, Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Alanı

Şehitler Haftası ile ilgili etkinlikler düzenlenmesi

  • Çanakkale Deniz Zaferinin 103. Yıldönümü, okulumuzda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Program çerçevesinde İstiklal Marşı ve Saygı Duruşunun ardından Kur´an-ı Kerim tilavetine geçildi. Sonrasında günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı, şiirler okundu. Program, Çanakkale Türkülerinin ardından sona erdi. Kutlamalar çerçevesinde kapsamlı bir pano düzenleme çalışması da yapıldı.
  • Öğrenci, öğretmen ve velilerimizle Afrin'de mücadele eden Mehmetçiklerimize destek vermek, onların yanında olduğumuzu göstermek amacıyla Hatay Tabur Komutanlığını ziyaret ettik. Hoca Ahmet Yesevi AİHL olarak Mehmetçiğimizin yanında olduğumuzu, bu vatan için mücadele eden ve şehit olan tüm kahramanlarımıza minnettar olduğumuzu belirterek, Mehmetçiğimizi dualarla uğurladık.

6

Çevre ve Paydaşlarla İşbirliği Alanı

Öğrencilerde çevre duyarlılığı oluşturma adına "Bir Fidan Bin Gelecek" Ağaç Dikme Etkinliği, orman fidan işletme birimleri ile işbirliğine geçirilerek fidan temin edilip, öğrencilere ´´ benim de dikili bir ağacım var´´ bilinci ile tüm okulu etkinliğe katılması sağlanacaktır.

  • Orman haftasında öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve okul çalışanlarımız ile birlikte çevre duyarlılığını arttırmak ve doğa sevgisini pekiştirmek amacıyla, "Bir fidan, Bin Gelecek "parolasıyla okul bahçemizdeki mini orman bölgemizde, çeşitli ağaçlardan oluşan ağaç dikimi gerçekleştirildi.

7

İzleme ve Değerlendirme Alanı

Sınavlardan önce öğrencilerin etkili ve verimli ders çalışma konusunda okul rehber öğretmenleri veya sınıf rehber öğretmenleri tarafından bilinçlendirme yapılacaktır.  Okulda yapılan sınavların kazanım edinimleriyle ilgili sınav sonuçları analizi yapılarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

 "Çalışma Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği "uygulandı.

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri semineri düzenlendi.

http://hayaihl.meb.k12.tr/icerikler/egitsel-rehberlik-quotogrencilerin-ders-calisma-performanslarini-arttirma-calismalari-quot_4788896.html

 

 

NİSAN- 2018

1

Eğitim Ortamları ve Fizikî İmkânlar Alanı

Okul bahçelerinin düzenlenmesi,  peyzaj çalışmaları

  • Baharın gelmesiyle beraber okulumuz içerisinde bulunan çiçeklerin ve ağaçların bakımı yapıldı. Düzenlemeler çerçevesinde ağaçlar budandı, dökülen sıva boyaları tekrardan boyandı.
  • Temizlenen ve bakımı yapılan bahçelerimizde öğrencilerimiz faaliyetlerine devam etti.

2

Öğretmenler ve Eğitim Yöneticileri Alanı

KİŞİSEL GELİŞİM: 4. md/ Hz. Muhammed (s.a.v.)'in eğitim anlayışı ve eğitim metotları üzerine bir konferans/söyleşi/panel gerçekleştirilir veya kitap/makale okunur, müzakere edilir. MESLEKİ GELİŞİM: 2. md/  Yenilikçi çalışmalar, robotik kodlama, STEM, TÜBİTAK projeleri ve uluslararası programlarla ilgili bilgilendirme toplantıları yapılır.

  • Okul Müdürümüz Osman Gürün Hz Peygamber (sav)´in eğitim anlayışı ve eğitim metotları üzerine öğretmenlerimizle fikir alış verişinde bulundu. Günümüz insanlarının Hz Peygamberizin eğitim anlayışına her zamankinden daha çok ihiyacı olduğuna vurgu yaptı.
  • Ayrıca "Sizden biriniz kendi nefsi için sevip istediğini kardeşi için de istemezse imanı kemale ermez." Hadisne vurgu yapan Müdür Bey eğitimde empatinin öneminden bahsetti.

 

3

Akademik Gelişim Alanı

Engelli öğrencilerin eğitime etkin katılımı, kendini soyutlamaması ve bulunduğu ortamda (sınıf, okul içi) aidiyet duygusu kazanması için çalışmalar yapılacaktır. Engelli öğrencisi olmayan okullarımız ise; imkanlar ölçüsünde engellilere yönelik kurumlara (görme ve işitme engelli okullara) öğrenci katılımı sağlanarak ziyaretler yapılacaktır. Bulunduğu yerleşim alanlarının yakınında bu imkana sahip olmayan okullarımız ise çevresinde bulunan engelli insanlarla irtibat sağlayarak yaşam şartlarının iyileştirilmesi için projeler üretecektir.

  • Engelli öğrencilerin eğitim gördüğü okullardaki eğitim ortamlarını ve kullandıkları eğitim materyallerini sınıf ortamında gözlemlemek, kendilerinin de eğitim hayatı içerisinde yalnız olmadıklarını ve akranları ile beraber günlük hayatta varolabileceklerini,bir sonraki eğitim hayatlarında karşılaşabilecekleri zorlukları aşmada birlikte aşabileceklerini hissettirmek amacıyla Dulkadiroğlu Gazi İşitme Engelliler İlkokulu/Ortaokulu nu ziyaret ederek öğrencilerle buluştuk.
  • http://hayaihl.meb.k12.tr/icerikler/engelli-farkindalik-ziyaretleri_5095249.html

 

4

Öğrenci Meslekî Gelişim Alanı

Cami ziyaretlerinin yapılması

  • Cumhuriyet tarihinin 3. ilimizin en büyük Camii olan Abdülhamidhan Camiindeydik.
  • Okulumuz Hoca Ahmet Yesevi Anadolu İmam Hatip Lisesi koordinatörlüğünde yapılan Genç Hatipler Hutbe Finalini Abdülhamidhan Camiinde gerçekleştirdik. Hafızlık öğrencimiz Nurullah Kütük Kur´an-ı Kerim okurken Ökkeş Samed Demir ve Ramazan Gözükara Müezzinlik yaptılar.

 

5

Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat, Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Alanı

Değerler Eğitimi konulu Arapça pano hazırlanması

  • Mübarek Üç Aylara girdiğimiz şu zaman diliminde Meslek dersleri öğretmenlerimiz farkındalık oluşturmak için üç aylar Arapça panoları oluşturdu
  •  
  • Ayrıca derslerde gördükleri konularla ilgili öğrencilerin hazırlamış olduğu Arapça ödevler de sergilendi.

6

Çevre ve Paydaşlarla İşbirliği Alanı

"Günde bir meyve ye; doktora görünme" kampanyasının öğretmen ve öğrencilere göre düzenlenmesi.

  • Bahar Mevsiminin gelmesiyle beraber hastalıklarda artış gözlendi. Biz de farkındalık oluşturmak için sınıflara meyve tabaklarıyla derslere girmeye karar verdik.
  • Ayrıca gelen misafirlerimize meyve ikram etmeyi unutmadık.
  • Pansiyondan Sorumlu Müdür Yardımcısı Mustafa Paköz bu ay içerisinde öğün aralarında verilmesi için özen gösterdi.

7

İzleme ve Değerlendirme Alanı

Okuldan mezun olan öğrencilerle irtibat kurulması, etkinlik düzenlenmesi

  • Mezun öğrencilerimiz olmadığı için bu faaliyet gerçekleştirilmedi.

 

MAYIS -2018

1

Öğretmenler ve Eğitim Yöneticileri Alanı

KİŞİSEL GELİŞİM 5. md/ Okuldaki öğretmenlerin ve yöneticilerin farklı ortamlarda bir araya gelmesine imkân veren sportif ve sosyal-kültürel etkinlikler gerçekleştirilir. MESLEKİ GELİŞİM 1. md/ Eğitim fuarı, bilim şenliği, sergi vb. organizasyonlar düzenlenir veya il/ilçe çapında düzenlenen eğitim-bilim fuarları ve kültürel organizasyonlara katılım sağlanır.

  • Okulumuzda görev yapan öğretmen ve idarecilerimiz aileleri ile beraber Gümüşhan Restoran´da akşam yemeğinde buluştu. Yemekte 2017-2018 yılı değerlendirmelerinde bulunan öğretmen ve idarecilerimiz gelecek yıllarda yapılması planlanan çalışmalar hakkında fikirlerini beyan ettiler. 
  • TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları çerçevesinde gerçekleştirilen bilim fuarımız Dulkadiroğlu İlçe Müdürümüz Harun Kurt, Okul Aile Birliği Yönetim Kurulumuz, okul müdürümüz Osman Gürün ve okul öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz ve misafirlerimiz eşliğinde açılışı gerçekleştirildi.
  •  
  • Fizik öğretmenimiz Süleyman Zeki Demir koordinatörlüğünde gerçekleştirilen bilim fuarında 21 proje sergilendi.
  •  
  • Bilim fuarımızı ilkokul ve ortaokul seviyesinde birçok öğrenci ziyaret etti. Gelen misafirlerimize Hoca Ahmet Yesevi İmam Hatip Ortaokulu misafirperverliğini gösterdik. Misafirler abilerinin eşliğinde halı sahada futbol ve basket sahamızda basketbol oynadılar ve okulumuza ait olan bisikletlerle tur attılar. Okulumuz hakkında rehber öğretmenimiz Yavuz Balaban´dan bilgi aldılar.

2

Akademik Gelişim Alanı

Öğrenci başarılarını tespit etmeye yönelik ölçme değerlendirme çalışmaları yapılması

 

3

Çevre ve Paydaşlarla İşbirliği Alanı

Üst öğrenim kurumlarının tanıtımı, gezi çalışmaları

  • Okul Tanıtım ekibi tarafından  "Okul Tanıtım Günleri " kapsamında İmam Hatip Liselerinin eğitimimizdeki yeri,eğitim müfredatı ile birlikte Fen ve Sosyal Bilimler Hafızlık Proje Okullarının tanıtımı yapıldı.
  •  Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokullarına gerçekleştirilen tanıtımlarda; okulun eğitim içeriği, müfredatı ve etkinlikler paylaşılarak, okul tanıtım broşürleri dağıtıldı.
  • Tanıtım günleri kapsamında yaklaşık 35 okulda tanıtım çalışmaları yapıldı
  • http://hayaihl.meb.k12.tr/icerikler/okul-tanitim-gunleri-11_5198066.html

 

4

Eğitim Ortamları ve Fizikî İmkânlar Alanı

Okulun uygun bölümlerinde okuma köşeleri oluşturulması

  • Okulumuz kantin, koridor, bahçe ve bekleme salonlarında okuma alanları oluşturuldu.

 

5

Öğrenci Meslekî Gelişim Alanı

Kuran-ı Kerim meal okuma etkinlikleri

  • Öğlen araları okulumuzun mescidinde Kur'an-ı Kerim ve Meali mukabelesi yapıldı. Okul hoparlöründen okula sesi yayıldı ve öğrencilerin iştiraki sağlandı.

6

Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat, Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Alanı

Okul içinde sportif faaliyetler düzenlenmesi

  • Okulumuzda ramazan ayını da kapsayan bir zaman dilimi içerisinde Bahar Futbol turnuvası düzenlendi.

7

İzleme ve Değerlendirme Alanı

Vizyon belgesinin okullara etkisinin analiz edilmesi, değerlendirilmesi

  • Öğrenci, veli ve öğretmen görüşleri de dikkate alınarak yapılan çalışmalar değerlendirildi.
         

 

 

Osman GÜRÜN

Okul Müdürü

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.05.2018 - Güncelleme: 15.12.2019 17:51 - Görüntülenme: 1604
  Beğen | 5  kişi beğendi